Den 23 maj 2023 gick Jobbfestivalen som är Sveriges största jobbmässa med fokus på mångfald & inkludering av stapeln i Stockholm. Hela 12 000 personer deltog och 86 företag var där som utställare. För årets mässa samarbetade Tengai med Jobbfestivalen och erbjöd kandidater möjligheten att samtala med AI-avataren och ge utställare en unik möjlighet att få tillgång till strukturerad intervjudata. En av kandidaterna som pratade med Tengai-avataren var Erika Kimura som blev positivt överraskad av hela upplevelsen.

 

Hej Erika! Kan du berätta lite om din upplevelse av att prata med Tengai och vad du tänkte innan du "träffade" AI-avataren?

Om jag ska vara ärlig så var jag först skeptisk när jag fick mejlet där Jobbfestivalen rekommenderade att jag skulle göra en AI-intervju. Jag hade några frågor som; Vad är detta? Pratar du med en AI? Hur bra är det? Jag var också nervös i början, så jag gjorde testintervjun som du har på din plattform, vilket var jättebra om du vill träna. Sedan fick jag reda på att jag kunde återanvända inspelningarna för andra jobbansökningar och tänkte ’Det här är genialiskt!’. Jag insåg också att det faktiskt var ganska positivt eftersom du inte pratar med en person ansikte mot ansikte och att jag inte behöver vara så nervös som jag skulle ha varit vid en vanlig intervju. Jag kunde verkligen ta mig tid och tänka på frågan som ställdes. Så det tog bort ångesten och det var verkligen positivt för mig. Då kan man som sagt återanvända intervjuerna. Så ju fler arbetsgivare som använder detta, blir det bättre för de arbetssökande. Eftersom vi då kan hoppa över den tråkiga processen med standardiserade frågor och fokusera på de viktigaste frågorna under den personliga intervjun, som om det faktiska arbetet jag kommer att göra.

 

Vad tyckte du om formatet att göra en digital intervju i screeningsfasen?

Jag har gjort flera logik- och personlighetstester, men jag har aldrig pratat med en avatar tidigare så det var en helt ny upplevelse. Men världen går mer mot att göra allt effektivt, inklusive rekryteringsprocessen. Så jag tänkte att jag nog borde. Jämfört med logiktestet och personlighetstestet som tar 120 minuter och det finns typ 95 frågor, föredrar jag en 20 minuters intervju.

Jag gillade särskilt att intervjun var digital eftersom den är mer effektiv och den är standardiserad så att den tar partiskhet ur processen. AI:n tar inte hänsyn till hur jag ser ut eller vad som står på mitt CV, det är bara att fokusera på frågorna. Så det är verkligen positivt på det sättet, att det är väldigt neutralt och det inte har mänskliga omedvetna fördomar.

Det skulle också ge ett gott intryck för de anställda som kommer att lyssna på inspelningarna. Jag tror att det finns fyra olika frågor om min personlighet och jag tror att det är positivt för potentiella medarbetare att höra mig och uttrycka situationen på jobbet och hur jag upplevde den. Jämfört med en chatbot där man bara skulle läsa texten så känner och hör man inte riktigt personligheten i någons röst.

 

"Att prata med Tengai tog bort ångesten från screeningintervjun och det var verkligen positivt för mig. Jag ser fram emot att se fler företag använda Tengai."

Erika Kimura, arbetssökande

 

Vad lärde du dig av den här processen, att prata med en AI, eller lärde du dig något av detta?

Ja, det gjorde jag faktiskt! I en faktisk intervju med människor tänker jag alltid "Okej, vad är den här personen ute efter? Varför ställer hon eller han den här frågan? Hur kan jag relatera det till mina tidigare erfarenheter?" Men när jag pratade med Tengai blev jag uppmuntrad att alltid ta fram min bästa sida och det gillade jag verkligen. Något som jag brukar göra när jag är nervös vid en vanlig intervju med en person är att prata om misstagen eller om dåliga saker som hänt på jobbet eftersom det var så personen formulerade frågan. Med Tengai lärde jag mig att vara mer försiktig med vad jag vill dela med mig av eftersom jag aldrig kände att jag blev lurad att prata om en dålig situation som hände på jobbet.

 

Vad kände du att du fick ut personligen av att göra den här intervjun?

Jag tror att jag fick erfarenhet av att vara mer uppdaterad med den digitala världen inom rekrytering och så sparade jag tid också. Som arbetssökande kan du spara tid genom att ha dina svar sparade som inspelningar för de där standardfrågorna som du alltid skulle få vid intervjuer. De potentiella arbetsgivarna kan spara tid och screena mig innan jag kommer till intervjun om jag är en match eller inte. Det sparar tid för oss båda. Så jag ser fram emot att se fler företag som använder Tengai.

Det hjälpte också med min stressnivå eftersom jag alltid tänker på hur andra uppfattar mig. Som människa är det svårt att vara opartisk. Så det tar det ur processen. Det är riktigt bra, tycker jag.

För att lära dig mer om hur Tengai fungerar och hur vi kan hjälpa dig att skapa en mer engagerande intervjuprocess för dina kandidater, boka en demo med våra experter.

You may also like